Jakie wrażenia? Dzień dobry! Jestem posiadaczem telefonu Nokia 6233. Telefon obsługuje serwery POP3, IMAP4, SMTP. Kupiłem go w salonie Nokia, więc jest fabrycznie nowy, bez SIM-locka. Posiadam numer w Era Tak Tak. Mam uaktywnione na koncie usługi WAP/GPRS i MMS. Wiadomości konfiguracyjne ściągnąłem ze strony Nokii na model 6233. MMSy działają, Łączenie z WAPem poprzez GPRS również (na wyświetlaczu pojawia się wtedy ikonka G lub E w ramce. Niestety, moja podstawowa wiedza na temat komputerów i najnowszych telefonów komórkowych nie pozwala mi w pełni cieszyć się możliwościami telefonu i wykorzystać całkowicie jego możliwości, mianowicie: 1) Nie potrafię odbierać i wysyłać e-maili z telefonu poprzez własne konto na Yahoo (nie przez Eranet); 2) Nie potrafię połączyć się z Internetem wykorzystując telefon jako modem (Laptop Toshiba, System Windows XP SP2, wbudowany bluetooth) 3) Nie potrafię korzystać z program Nokia Wireless Presenter 4) Oraz kilka innych, mniejszych problemów, które opisze niżej. Telefon nie dawno został wprowadzony na rynek i być może to jest przyczyną, że wizyta w dwóch salonach Ery i jednej w salonie Nokia nie przyniosła rozwiązania problemów, mimo zapewnień z mojej strony, że telefon układem menu oraz możliwościami jest niemal identyczny z Nokią 6280 wprowadzoną na polski rynek już nieco wcześniej. Jak widać klient nie zawsze ,,Nasz Pan i co on tam może wiedzieć. Konsultanci w Erze nie potrafią ustawić konfiguracji w telefonie, zasłaniając się wytłumaczeniem, ze telefon nie był zakupiony w sieci Era, więc nie ma właściwego oprogramowania, a tym samym nie będzie działał poprawnie z usługami oferowanymi przez Erę (!) (Jedna z konsultantek nie wiedziała co oferuje Era Omnix, jak się poruszać po tej stronie. Nie chodzi tu o kłopoty z obsługą nowego modelu telefonu, lecz o orientację oferowanych usług przez operatora, którego przecież jest przedstawicielem. Powiedziała, że gdyby to była Nokia 6280, to umiała by ją obsługiwać. Wydaje się to dalekie od prawdy, gdyż pięciokierunkowy klawisz nawigacyjny działa identycznie obu modelach. Konsultantka nie wiedziała również co znajduje się na stronie internetowej
www.era.pl, jak wysłać wiadomości konfiguracyjne, co to jest transmisja strumieniowa, usługi Push to Talk, itp). Ale nie to jest przedmiotem mojego listu. Chciałbym się skupić na moich problemach i odnaleźć ich przyczynę. Ad 1) O ile mi wiadomo to w Tak Tak od dawna jest możliwość sprawdzenia własnej skrzynki (nie Eranet) za pomocą. telefonu. Posiadam darmowe konto na Yahoo. Nie jest to płatne Yahoo! Plus, dla którego adresy serwerów to smtp.mail.yahoo.com i pop.mail.yahoo.com, ale nie sadzę, żeby to było przyczyną braku możliwości połączenia się ze skrzynką. Ustawiłem konfiguracje zgodnie z zaleceniami konsultanta i konfiguracją ściągniętą z strony Ery: Menu/ Ustawienia/ Konfiguracja/ Własna konfiguracja ustawień/ Opcje/ Dodaj nowy Nazwa konta: Dowolna nazwa (np. Yahoo) Moja nazwa: Nazwa. Która będzie się wyświetlać (np. Jan Kowalski) Adres email: np. jankowal...@yahoo.com Dołącz podpis: Tak lub Nie Adres odpowiedzi: jankowal...@yahoo.com Bezp. logowanie SMTP: login (do Yahoo loguje się loginem, nie całym adresem) Nazwa użytkownika SMTP: : jankowalski Hasło: hasło zabezpieczające skrzynkę Serwer SMTP poczty wych.: smtp.mail.yahoo.com Port poczt. wych. (SMTP): 25 Użyj preferowanego punktu dostępu: nie Punkt dostępu (SMTP): Proxy: wyłącz Nośnik danych: Dane pakietowe Ustawienia nośnika: Punkt dost. danych pakietowych: erainternettt Typ sieci: IPv4 Typ uwierzytelniania: normalne Nazwa użytkownika : erainternet Hasło: erainternet Typ serwera poczty przych: POP3 Ustawienia poczty przych: Pobrane wiadomości e-mail: 30 Bezpieczne logowanie : Wyłączone Nazwa użytkownika POP3: jankowalski Hasło: hasło zabezpieczające skrzynkę Serwer POP3 poczty wych: pop.mail.yahoo.com Port poczt. przych. (POP3): 110 Użyj preferowanego punktu dostępu: nie Punkt dostępu POP3: Proxy: wyłącz Nośnik danych: Dane pakietowe Punkt dost. danych pakietowych: erainternettt Typ uwierzytelniania: normalne Nazwa użytkownika : erainternet Hasło: erainternet Następnie wchodzę do Menu/ Wiadomości/ Ustawienia wiadomości/ Wiadomości email/ konfiguracja/ własna konfiguracja. Mimo, iż konfigurację powtarzałem kilka krotnie usuwając poprzednio ustawione przeze mnie konta problem nadal się pojawia. Telefon próbuje łączyć się z serwerem, ale po kilku sekundach wyświetla się komunikat: ,,Uwierzytelnianie nie powiodło się. Sprawdź ustawienia konta. Tu jestem bezradny. Zajrzałem jeszcze jak skonfigurować Outlooka, by odbierał wiadomości z Yahoo w nadziei, że tam znajdę jakieś dodatkowe informacje. Oto co udało mi się ściągnąć: Yahoo! Mail users can read their email in Outlook Express by subscribing to the Yahoo! Mail Plus service. This service allows you to use Outlook Express or another POP3 client to access and manage your Yahoo! Mail messages. If you are a Mail Plus user, then follow the directions outlined below: Outlook Express allows you to add a new email account to your existing profile. This means you do not have to replace your current settings in order to send and receive Yahoo! Mail messages. Here's how: 1. From the Tools menu, choose Accounts. 2. Select the Mail tab. 3. Click the Add button. 4. From the Add menu, click Mail. 5. In the text box labeled Display Name, type your name and click Next. 6. In the Email Address box, type your Yahoo! Mail address (be sure to include @yahoo.com ) and click Next. 7. Under My incoming mail server is a... select POP3. 8. Type pop.mail.yahoo.com in the Incoming Mail (POP3, IMAP, or HTTP) Server box. 9. Type smtp.mail.yahoo.com in the Outgoing Mail (SMTP) Server box. 10. Click Next. 11. In the Account Name box, type your Yahoo! Mail ID (your email address without the @yahoo.com ). 12. In the Password box, type your Yahoo! Mail password. 13. If you want Outlook Express to remember your password, check the Remember password box. 14. Do not check the boxes labeled Log on using Secure... 15. Click Next. 16. Click Finish. Important: The Yahoo! Mail SMTP server now requires authentication. To turn this setting on: 1. From the Tools menu, choose Accounts. 2. Select the Mail tab. 3. Double-click the account labeled pop.mail.yahoo.com. 4. Select the Servers tab. 5. Check the box next to My Server Requires Authentication. 6. Click OK. To control deletion of messages from the Yahoo! Mail Server: 1. From the Tools menu, choose Accounts. 2. Select the Mail tab. 3. Double-click the account labeled pop.mail.yahoo.com. 4. Select the Advanced tab. 5. In the Delivery section at the bottom of the window, check Leave a copy of messages on server if you want to save your Yahoo! Mail messages on the Yahoo! Mail server as well as on your local computer. Do not check this box if you want your messages to be deleted from the Yahoo! Mail server once you have received them in Outlook Express. If your ISP blocks port 25 or if you're unable to send email, then you will need to use port 587 when sending via Yahoo!'s SMTP server. To make this change, please follow the directions below: 1. From the Tools menu, select Accounts 2. Select your Yahoo! POP account and click on the Properties button 3. Click on the Advanced tab 4. Next to Outgoing server (SMTP), change port 25 to 587 Wydaje się być wszystko dobrze ustawione, a jednak usługa nie działa. Pomyślałem, że może będę sprawdzał pocztę mniej wygodnym sposobem; przez wap, wchodząc na
www.mail.yahoo.com i tam logując się na swoim koncie. Strona się otwiera, prosi o podanie mojego loginu i hasła, jednak na stronie pojawia się komunikat, że nie ma takiego konta (?). Próbowałem tez na innych kontach od znajomych na różnych popularnych serwerach; Interia, Onet, Wp, Panorama Internetu. Bez skutku. Na stronie Panoramy Internetu po potwierdzeniu loginu i hasła w kółko przewija się strona z prośbą o login i hasło (zawiesza się?). Na pozostałych portalach przy próbie wejścia na _link_ ,,poczta lub próbie zalogowania się pojawia się z kolei komunikat w telefonie: ,,Pełna pamięć . Nie bardzo rozumię o jaka pamięć chodzi, pamięć w telefonie to 6 MB (zajętych mam ok.1,5 M

, na karcie 64 MB (zajętych ok. 30 M

, więc pełna na pewno nie jest i odebranie poczty lub przejście do następnej strony na pewno wystarczy, tylko co te pamięci maja wspólnego z Wapem lub Internetem? Wyczyściłem też pamięć cache - dalej to samo, próbowałem na różne sposoby z ciasteczkami (przyjmuj cookies, odrzucaj cookies) - bez skutku. Może chodzi o pamięć operacyjną, ale czy telefon nie symbianowy ma takową? Jeśli nawet to chyba ma wystarczającą do przeglądania stron www, bo jeśli nie to po co pisać w specyfikacjach o takiej funkcji jak www? Ad 2) Zakupiłem kabel USB CA-53, za pomocą którego łącze się z komputerem, przesyłam dane, itp. Niestety telefon podłączony do komputera za po mocą kabla nie
... więcej ť