|
Od tygodnia korzystam z zestawu Naviexpert + GPS Bluetooth + Nokia 6280. Wszystko chula w miarę ladnie i precyzjnie; po aktualizacji z wersji 2 do 3 system działa jeszcze sprawniej i szybciej. Mam tylko jeden klopot - nie dzialaja mi komunikaty glosowe. Podczas startu aplikacji otrzymuje komunikat Format dzwiekow nie jest obslugiwany przez to urzadzenie. i zeby sprawdzic czy to jest dobra wersja. Jest na pewno dobra - w opcji Pomoc i O programie widnieje napis ze to wersja dla Nokii s40(java), ed3, np.6280 i 6233. Podczas instalacji telefon nie przeszedl testow dzwieku - wyskoczyl jakis blad w Javie. Normalnie muzyke i inne dzwieki Nokia mi odtwarza bez zadnych problemow. Firmware Nokii mam w wersji 3.81. Ktos z Was uzytkuje Naviexperta na tym modelu Nokii? Czy upgrade firmawer moze cos tu pomoc? Sluszalem jednak ze nowy firmwere (wersje 5-cos tam) ma problemy z GPSem. Z gory dzieki za pomoc pozdrawiam MarioM Ze strony Naviexperta to jedynie znalazlem Ustalenie położenia nie daje jednak prawie nic bez możliwości wykorzystania szczegółowych map, np. map drogowych. Tradycyjne systemy nawigacji oparte np. na stosunkowo drogich komputerach PDA, wykorzystują mapy przechowywane w pamięci komputera. Mapy takie są jednak często nieaktualne (nie zawierają np. informacji o remontach dróg, nie mówiąc już o korkach), i niekompletne, m.in. ze względu ograniczoną pamięć komputera. NaviExpert korzysta z aktualizowanych na bieżąco map przechowywanych na serwerze (4) uzupełnianych o informacje niedostępne w systemach tradycyjnych, np. statystyki rzeczywistych czasów przejazdów na poszczególnych odcinkach. Kiedy użytkownik chce np. ułożyć trasę ze swojego aktualnego położenia do danego miejsca docelowego, informacje te są przesyłane do naszego serwera (4), który korzystając z bardzo szybkich procesorów układa optymalną trasę przejazdu. Na telefon przesyłana jest nie cała mapa, lecz tylko trasa i jej otoczenie. Po pobraniu trasy telefon może w zasadzie pracować bez dalszej komunikacji z serwerem. Podtrzymanie połączenia (tryb on-line) może być jednak przydatne, kiedy np. przez pomyłkę kierowca zjedzie z trasy, lub będzie chciał ułożyć trasę omijająca korek, który się właśnie pojawił. Należy podkreślić, że w przypadku połączeń GPRS, EDGE lub UMTS opłata jest naliczana za ilość przesłanych danych, a nie za czas połączenia. Za tę samą opłatę (zaczynającą się nawet od 2 groszy w zależności od sieci) połączenie może być podtrzymywane nawet przez wiele godzin. Model obslugi routingu serwerem + gprs zaproponowala Nokia. Tyle ze Nokia udostepnila mapy za darmo. Czy Naviexpert nie moze udostepnic map do pamieci, a oferowac jedynie sam routing przez gprs ? Przeciez to by bardzo uatrakcyjnilo taki produkt i moglby stanac do konkurencji z nawigacja Nokii typu Navicore czy innym systemem map, od razu zapisanym na karcie pamieci. Jezeli iPhone ma 8G czy 16G pamieci , to wszystkie mapy sie zmieszcza bez problemu. Problemy z transmisja, wyczerpanie stanu konta, wylacza mozliwosc uzywania nawigacji, bo nie bedzie map. Temat aktualizacji drog, sytuacji drogowej jest znany i dobrze rozwiazany jedynie przez Google w Stanach, oferujac RealTraffic, czyli informacje o rzeczywistej predkosci samochodow na odcinkach drog, w formie zmiany koloru kazdego odcinka pasa drogi. Wiadomo ze starsze modele Nokii, z wolniejszym procesorem, to duza niedogodnosc w nawigacji, ale juz seria N z S60 radzi sobie doskonale z przetwarzaniem bazy map 2GB z karty pamieci. Czy Naviexpert nie planuje 2 opcji. Zaladowania wszystkich map do telefonow serii N, S60 i oferowanie sciagania map dla slabszych telefonow, ale tez z opcja, ze jak ktos chce, to niech te mapy ma w domu na pececie, czy na karcie pamieci i laduje do komorki. System aktywnego routingu to dobry pomysl. Wprawdzie w Polsce nie dziala RDS-TMC, ale wlasnie mam pytanko. Jak dziala ten TMC przez gprs i jakie komunikaty przekazuje ? Moze ktos ma przykladowy listing komunikatow drogowych dla calej Polski, rejonu, z konkretnego dnia ? Ile jest tych komunikatow, jak sa aktualne i czego dotycza ? Wiem jak to dziala w Stanach, Uk, Australii, Niemczech, Hiszpanii. W Stanach firma Martina sprzedaje te komunikaty dla rozglosni radiowych. W UK komunikaty produkuje zarzad autostrad. Australia tworzy swoj system, opierajac sie na rozwiazaniach brytyjskich. Moze tmc jest nienowoczesny, jak telegazeta, ale jednak tani, dostepny. Infrastruktura do jego wdrozenia jest zlozona, akwizycja danych to problem, aktualizacja to kolejny problem. Zatem moze ktos zechce wyjasnic jak to dziala w Naviexpercie. Czy byly komunikaty gdy spadl asnieg i zablokowal A4, Zakopianke , czy kierowcy dostali informacje o objazdach, czasie blokad itd. ? Darius
|