Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size blue color orange color green color

Telefony typu Smartphone

Forum
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
darmowe na nokie tragedia :( kodowanie znakow w pliku textowym (UTF-8) (1 wejść) (1) Gości
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: darmowe na nokie tragedia :( kodowanie znakow w pliku textowym (UTF-8)
darmowe na nokie tragedia :( kodowanie znakow w pliku textowym (UTF-8)  
Hej! Mam taki problem: mam program napisany w j2se ktory generuje mi plik tekstowy. Kodowanie ustawilem na utf-8. Nastepnie tworze MIDlet, ktory czyta ten plik textowy (kodowanie takze ustawilem na utf-8 ) - i po wyswietleniu tego tekstu na ekranie telefonu - oprocz kilku literek sa same kwadraciki . Program uruchomiony w emulatorze (KToolbar) pokazuje wszystko dobrze, natomiast po wgraniu na Nokie 6100 jest jak pisalem... Dodam tez, ze na komputerze w roznych przegladarkach sprawdzalem te pliki i jak ustawie kodowanie na UTF-8 to wszystko dobrze sie wyswietla. Jak to jest mozliwe, ze na telefonie tekst sie nie wyswietla poprawnie? Poczatkowo pomyslalem, ze KVM z mojego telefonu nie obsluguje UTF-8 (to by bylo dziwne), ale gdyby tak bylo to MIDlet rzucilby UnsupportedEncodingException... (tak sie dzieje, gdy na przyklad zmienie UTF-8 na UTF8 <- wiec to nie to... Jakies pomysly? Co z tym zrobic? Bo na razie planuje wyrzucenie w ogole polskich znakow z mojego programu, ale chyba nie o to chodzi, zeby ich nie uzywac... Pozatym docelowo obsluga polskich znakow MUSI dzialac :/ Pomozcie! Moze jakies macie doswiadczenia? Moze cos jeszcze trzeba ustawic w moim MIDlecie? -josh p.s. w zalaczniku przedstawiam moja okrojona klase Resource ktora zajmuje sie w moim MIDlecie czytaniem z plikow... (metoda textread odnosi sie wlansnie do plikow tekstowych)

Report do moderatora   Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:darmowe na nokie tragedia :( kodowanie znakow w pliku textowym (UTF-8)  
Hej! Mam taki problem: mam program napisany w j2se ktory generuje mi plik tekstowy. Kodowanie ustawilem na utf-8. Nastepnie tworze MIDlet, ktory czyta ten plik textowy (kodowanie takze ustawilem na utf-8 ) - i po wyswietleniu tego tekstu na ekranie telefonu - oprocz kilku literek sa same kwadraciki . Program uruchomiony w emulatorze (KToolbar) pokazuje wszystko dobrze, natomiast po wgraniu na Nokie 6100 jest jak pisalem... Dodam tez, ze na komputerze w roznych przegladarkach sprawdzalem te pliki i jak ustawie kodowanie na UTF-8 to wszystko dobrze sie wyswietla. Jak to jest mozliwe, ze na telefonie tekst sie nie wyswietla poprawnie? Poczatkowo pomyslalem, ze KVM z mojego telefonu nie obsluguje UTF-8 (to by bylo dziwne), ale gdyby tak bylo to MIDlet rzucilby UnsupportedEncodingException... (tak sie dzieje, gdy na przyklad zmienie UTF-8 na UTF8 <- wiec to nie to... Jakies pomysly? Co z tym zrobic? Bo na razie planuje wyrzucenie w ogole polskich znakow z mojego programu, ale chyba nie o to chodzi, zeby ich nie uzywac... Pozatym docelowo obsluga polskich znakow MUSI dzialac :/ Pomozcie! Moze jakies macie doswiadczenia? Moze cos jeszcze trzeba ustawic w moim MIDlecie? -josh Dochodze powoli do wniosku, ze w implementacji InputStreamWriter w telefonie Nokia 6610 (oraz 6310i na ktorym jest tak samo) zle jest napisana metoda przeksztalcania danych z formatu UTF-8 na wewnetrzne char'y... (albo napisana jest tak, ze nie uwzglednia znakow polskich). No bo jak to wyjasnic, ze jak w wpisze w programie Stringa z wszystkimi mozliwymi polskimi znakami to sie dobrze wyswietlaja, a jak laduje stringi znakami przeczytanymi z pliku tekstowego UTF-8 to jest kompletna paranoja? Moze moglbym wiciagnac ze zrodel od J2SE metode przeksztalcania z binariow na char'y dla UTF-8 i wpisac to do mojego programu? Ale bylo by to chyba naruszenie licencji SUN'a... moze sa jakies darmowe? No nic - poczekam - moze ktos z grupowiczow cos pomoze, bo mi juz opadaja rece Probowalem jeszcze stosowac UTF-16 oraz iso-8859-2 , ale w obydwu przypadkach MIDlet wywala sie podczas ladowania danych... Dziwne jest tez to, ze jak kaze mu wyswietlic szczegoly niepowodzenia to dostaje NullPointerException zamiast UnsupportedEncodingException.....

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
  Mam taki problem: mam program napisany w j2se ktory generuje mi plik   tekstowy. Kodowanie ustawilem na utf-8. Nastepnie tworze MIDlet, ktory   czyta ten plik textowy (kodowanie takze ustawilem na utf-8 ) - i po   wyswietleniu tego tekstu na ekranie telefonu - oprocz kilku literek sa   same kwadraciki .   [...] Spróbuj w J2SE pisać do DataOutputStream za pomocą metody writeUTF(...), a w J2ME czytać z DataInputStream za pomocą readUTF(...). Na Nokii 6610 i 6310i tak zapisane/odczytane polskie literki wyświetlają się poprawnie. Pozdrawiam, Szczepan Kuźniarz

Pomozcie! Moze jakies macie doswiadczenia? Moze cos jeszcze trzeba ustawic w moim MIDlecie? Moze to glupio zabrzmi, ale czy jestes pewien, ze czcionka w telefonie ma wszystkie potrzebne znaczki? Pozdrawiam Marcin

Mam taki problem: mam program napisany w j2se ktory generuje mi plik   tekstowy. Kodowanie ustawilem na utf-8. Nastepnie tworze MIDlet, ktory   czyta ten plik textowy (kodowanie takze ustawilem na utf-8 ) - i po   wyswietleniu tego tekstu na ekranie telefonu - oprocz kilku literek sa   same kwadraciki .   [...] Spróbuj w J2SE pisać do DataOutputStream za pomocą metody writeUTF(...), a w J2ME czytać z DataInputStream za pomocą readUTF(...). Na Nokii 6610 i 6310i tak zapisane/odczytane polskie literki wyświetlają się poprawnie. Pozdrawiam, Szczepan Kuźniarz Wielkie mega dzieki!! Dziala Ponadto metoda read/writeUTF zapisuje tez dlugosc stringa tak, ze nie musze tego juz recznie robic... a i przy odczycie mniej roboty i prosciej. Na dodatek wspomniana klasa potrafi czytac z pliku pojedyncze, podwojne, poczworne(itd.) bajty a do tej pory czytalem po dwa bajty osobno i sklejalem je do shorta Dzieki raz jeszcze, bo zanim to przeczytalem stwierdzilem, ze bede zapisywal w UTF-16, potem czytal po bajcie i sklajal to na char'y - a tak o wiele lepiej, mniej roboty i w ogole

Idź do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team