Hej! Mam taki problem: mam program napisany w j2se ktory generuje mi plik tekstowy. Kodowanie ustawilem na utf-8. Nastepnie tworze MIDlet, ktory czyta ten plik textowy (kodowanie takze ustawilem na utf-8 ) - i po wyswietleniu tego tekstu na ekranie telefonu - oprocz kilku literek sa same kwadraciki . Program uruchomiony w emulatorze (KToolbar) pokazuje wszystko dobrze, natomiast po wgraniu na Nokie 6100 jest jak pisalem... Dodam tez, ze na komputerze w roznych przegladarkach sprawdzalem te pliki i jak ustawie kodowanie na UTF-8 to wszystko dobrze sie wyswietla. Jak to jest mozliwe, ze na telefonie tekst sie nie wyswietla poprawnie? Poczatkowo pomyslalem, ze KVM z mojego telefonu nie obsluguje UTF-8 (to by bylo dziwne), ale gdyby tak bylo to MIDlet rzucilby UnsupportedEncodingException... (tak sie dzieje, gdy na przyklad zmienie UTF-8 na UTF8 <- wiec to nie to... Jakies pomysly? Co z tym zrobic? Bo na razie planuje wyrzucenie w ogole polskich znakow z mojego programu, ale chyba nie o to chodzi, zeby ich nie uzywac... Pozatym docelowo obsluga polskich znakow MUSI dzialac :/ Pomozcie! Moze jakies macie doswiadczenia? Moze cos jeszcze trzeba ustawic w moim MIDlecie? -josh Dochodze powoli do wniosku, ze w implementacji InputStreamWriter w telefonie Nokia 6610 (oraz 6310i na ktorym jest tak samo) zle jest napisana metoda przeksztalcania danych z formatu UTF-8 na wewnetrzne char'y... (albo napisana jest tak, ze nie uwzglednia znakow polskich). No bo jak to wyjasnic, ze jak w wpisze w programie Stringa z wszystkimi mozliwymi polskimi znakami to sie dobrze wyswietlaja, a jak laduje stringi znakami przeczytanymi z pliku tekstowego UTF-8 to jest kompletna paranoja? Moze moglbym wiciagnac ze zrodel od J2SE metode przeksztalcania z binariow na char'y dla UTF-8 i wpisac to do mojego programu? Ale bylo by to chyba naruszenie licencji SUN'a... moze sa jakies darmowe? No nic - poczekam - moze ktos z grupowiczow cos pomoze, bo mi juz opadaja rece

Probowalem jeszcze stosowac UTF-16 oraz iso-8859-2 , ale w obydwu przypadkach MIDlet wywala sie podczas ladowania danych... Dziwne jest tez to, ze jak kaze mu wyswietlic szczegoly niepowodzenia to dostaje NullPointerException zamiast UnsupportedEncodingException.....