Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size blue color orange color green color

Telefony typu Smartphone

Forum
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
microsoft windows mobile 6 Szlag mnie zaraz trafi z win moble (1 wejść) (1) Gości
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: microsoft windows mobile 6 Szlag mnie zaraz trafi z win moble
microsoft windows mobile 6 Szlag mnie zaraz trafi z win moble  
Witam! Chyba tu pasuje ten temat ...   Jestem nieszczęśliwym posiadaczem telefonu z Microsoft Windows Mobile. Taka odmiana palmtopa z GSM. Używam głównie do komunikacji z netem jak jestem poza cywilizacją, przymierzam się do zakupu automapy, jak równiez pogrywam w stare gierki w scummvm Jednak musze się wypłakać gdzieś... 1) Wielozadaniowość. O tak. Najlepiej działa jesli jest tylko jedna aplikacja w trybie _nie_ czekania na coś. Nagminnie mam sytuacje, że jak się zawiesi jakiś program - musze robić miękki reset urządzenia - nic nie działa, klikanie w menu powoduje jakieś 5-10 minut czekania na reakcje systemu. Ale chyba powinienem się cieszyc, bo to dopiero 2005 rok i niewiele wiadomo o wielozadaniowości w MS ... jak to było z tą dyskietką i formatowaniem w Win9x ? 2) Problemy z grafiką. Co chwila nie dorysowany jakis kawałek ekranu. Albo nieoczekiwana zamiana kolorów tu i tam. Najbardziej złoszczę się na niesamowitą reakcje GUI Win - klikasz i zastanawiasz się czy już wystarczająco mocno czy nie. Większośc przycików na ekranie nie raczy (nie zdąży) graficznie pokazac kliknięcia. Dobrze, ze choc z głośniczka dobiega jakiś dzwięk. 3) Ciekawa interpretacja No . Wkładam pustą kartę SD i pojawia się pytanie czy zformatowac. I oczywiście system ją formatuje jak odpowiem yes . Super. Wkładam pełną kartę SD. Raz na jakiś czas (na szczęscie rzadko) system zapyta czy ją zformatować. Odpowiadam No i oczywiście karta zostaje zformatowana. Proste i oczywiste, nie ? 4) Zabawa w chowanego w Today . Co tam wystawie jakiś pasek aplikacji, to system raz na jakiś czas go nie wyswietli. Albo sie wysypie. W sumie nie wkładam tam nic poza aplikacjami z samego windowsa i próbnie automapy. 5) Zabawne tracenie dzwięku. Żeby go przywrócic musze zadzwonić z innej komórki na moją. Innej metody nie znam. 6) Pełen zbiór narzedzi obejmujące mase przydatnych rzeczy jakie każda blondynka powinna mieć w telefonie. Za to 0 pinga, klienta telnet/ssh i innych mało potrzebnych rzeczy. W końcu to jest pocketpc i coś trzeba było wyciąć. Ale pasjans jest ... 7) Dźwięk. Ze względu na bardzo zaawansowaną wielozadaniowość [1] nie daj Boże żeby w trakcie odgrywania inna plikacja się obudziła i coś zrobiła. 8) ActiveSync - jeden z najbardziej udanych produktów MS. Z nieznanych mi przyczyn jestem chyba sprawny umysłowo inaczej bo za diabła nie rozumiem filozofii działania tego cuda. Oczywiście pliki można przegrywać PDA-PC tylko z użyciem exploratora windowsa (PDA nie jest widoczy jako dysk). Synchroniozowac można wszystko poza najbardziej mi przydatnymi rzeczami (SMS-y i zawartość SD). Może czegoś nie znalazłem, ale to dośc prymitywna aplikacja i chyba widziałem już w niej wszystko. Lubi często się wieszać (na PDA jak i na PC). Ale to chyba taka tradycja MS. 9) Rejestr. Jest. I nic więcej. Edytora MS nie raczył dostarczyć. Jest jakiś z poza MS ale nie potrafi importowac plików, które wyeksportował ... 10) Brak javy. To dla mnie najpoważniejsza wada. Rozwiązania komercyjne nie wchodzą w grę. 11) Nie ma wyłacznika. Nie ma jak wyłaczyc, zeby nie ciągło baterii. Zaiste ciekawa koncepcja ... 12) IE działa nawet dość fajnie i ładnie wyswietla strony. Ale ma predkość wystarczającą, żeby rzucać nim o scianę (mam na mysli klik-pokazanie strony - i to w stacji dokującej, gdzie ma dostep do neta przez hosta - a strony miniaturowe, 1-2 k. 13) Róznica miedzy 2002 a 2003 jest bardzo istotna. Poprawiono zdecydowanie wygląd niektórych elementów systemu. Co prawda błędy zostały ale Inbox ma teraz takie zaj... paski w tle, że rekompensuje mi to wszystko. 14) Windows Media P_layer_ - odtwarza wszystko byle by tylko było to w jedynie słusznym formacie. Trzeba się posiłkowac zewnątrznymi aplikacjami do odpalania głupich mpg-ów. Jesli popełniam gdzieś błąd lub okazuje się że coś jest nieprawdą prosze o wskazanie jak obejśc jakiś problem Naprawdę mam już dość walki z debilizmem i fuszerką programistów ... z chęcią poznałbym jakies rozwiązania. Sporo problemów które opisuje moga miec zwiazek z konkretnym typem telefonu który posiadam, ale mam ciągłe wrażenie, że pocketpc to jedna z mniej udanych koncepcji i wykonań MS. Zobaczymy co poprawi natępna wersja, ale chyba mogę liczyc na bardziej kolorowe menu start tylko... Czekam aż ktoś wreszcie zrobi linuxa na mój telefon. Bedę miał wreszcie wszystko co chce i jak chce ... PS. Impulsem do wypłakania się było dzisiajsze wesołe skasowanie bardzo waznego pliku z karty SD (punkt [3]). Niestety nie udało się go odzyskać z karty.

Report do moderatora   Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:microsoft windows mobile 6 Szlag mnie zaraz trafi z win moble  
PS. Impulsem do wypłakania się było dzisiajsze wesołe skasowanie bardzo waznego pliku z karty SD (punkt [3]). Niestety nie udało się go odzyskać z karty. Za trzymanie jedynej kopii Bardzo Ważnego Pliku na karcie SD to niestety MS już winić nie możesz...

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
PS. Impulsem do wypłakania się było dzisiajsze wesołe skasowanie bardzo waznego pliku z karty SD (punkt [3]). Niestety nie udało się go odzyskać z karty. Za trzymanie jedynej kopii Bardzo Ważnego Pliku na karcie SD to niestety MS już winić nie możesz... Owszem, ale mogłem go w tamtej sytuacji jeszcze trzymać na kartce lub w pamięci (biologicznej). Niestety miał około 3kB binariów, więc było by to troche utrudnione

PS. Impulsem do wypłakania się było dzisiajsze wesołe skasowanie bardzo waznego pliku z karty SD (punkt [3]). Niestety nie udało się go odzyskać z karty. Za trzymanie jedynej kopii Bardzo Ważnego Pliku na karcie SD to niestety MS już winić nie możesz... Owszem, ale mogłem go w tamtej sytuacji jeszcze trzymać na kartce lub w pamięci (biologicznej). Niestety miał około 3kB binariów, więc było by to troche utrudnione 3KB to jakby nie dużo. Tzn. OK masz rację, OS nie powinien pożerać plików, ale rozsądek i tak podpowiada, że skoro i tak masz podstawy nie ufać OS to zrób tą kopię jakkolwiek, albo nie trzymaj danych na czymś czego nie jesteś pewien...

3KB to jakby nie dużo. Tzn. OK masz rację, OS nie powinien pożerać plików, ale rozsądek i tak podpowiada, że skoro i tak masz podstawy nie ufać OS to zrób tą kopię jakkolwiek, albo nie trzymaj danych na czymś czego nie jesteś pewien... W szczerym polu jest to utrudnione Mniejsza o to, w każdym razie windows uznał, ze byle user nie będzie sobie grzebal po SD i nagrywał badziwiastych plików. Pozostało mi następnym razem zaraz po nagraniu - wyjąc kartę.

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem telefonu z Microsoft Windows Mobile. [ciach resztę narzekań] Czy bardzo nie na miejscu będzie zapytanie Cię, dlaczego (i/lub po co w ogóle wybrałeś/kupiłeś ten telefon, skoro - jak zakładam - wiedziałeś, że jest tam właśnie ten system?

Idź do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team