Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size blue color orange color green color

Telefony typu Smartphone

Forum
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
microsoft windows mobile 2003 palm+pc+programowanie (1 wejść) (1) Gości
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: microsoft windows mobile 2003 palm+pc+programowanie
microsoft windows mobile 2003 palm+pc+programowanie  

mam małe pytanie ot od jakiegoś czasu przymierzam się do nauki Delphi ponieważ muszę stworzyć taki jede program dla swojej firmy ale właśnie się dowiedziałem, że będę też musiał stworzyć inny programi na palmtopa i mam pytanie czego się zacząć uczyć co wykorzystam i na pc i na palmie. Wybrałem delphi bo wydaje mi sie przyjazny, a potrzebuje raczej języka ala właśnie delphi, w którym też będę mógł tworzyć na palmtopa. Co to może być? System na palmie to bedzie Windows Mobile 2003. Dzięki za pomoc.
masz dwie proste możliwości: 1. wybrać C# + VS.NET, którym wprost utworzysz projekty dla Compact .NET _frame_work z całym wsparciem jakie daje IDE. programy kompilowane pod CF są wprost uruchamialne na WM2003. 2. programuj w Delphi 8, które tworzy kod dla .NET _frame_work. przy odrobinie szczęścia (czytaj: nieużywania funkcji spoza CF) takie programy możesz też przenosić i uruchamiać na Windows Mobile 2003 (binaria są przenaszalne między .NET _frame_work i Compact .NET _frame_work). niestety bowiem Delphi 8 podobno (nie sprawdzałem, tylko czytałem) nie potrafi tworzyć z wewnątrz IDE projektów dla Compact _frame_work. podobno ta funkcja ma być w Delphi 9 (Delphi 2005). Wiktor Zychla

Report do moderatora   Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
O:microsoft windows mobile 2003 palm+pc+programowanie  
mam małe pytanie ot od jakiegoś czasu przymierzam się do nauki Delphi ponieważ muszę stworzyć taki jede program dla swojej firmy ale właśnie się dowiedziałem, że będę też musiał stworzyć inny programi na palmtopa i mam pytanie czego się zacząć uczyć co wykorzystam i na pc i na palmie. Wybrałem delphi bo wydaje mi sie przyjazny, a potrzebuje raczej języka ala właśnie delphi, w którym też będę mógł tworzyć na palmtopa. Co to może być? System na palmie to bedzie Windows Mobile 2003. Dzięki za pomoc. Może zastanów się nad .NET _frame_work i C# lub Visual Basic .NET? Widzę w Twoim przypadku następujące zalety: 1. Kod normalnej aplikacji można dość łatwo przenieść na .NET Compact _frame_work (aplikacja dla Twojego palmtopa). 2. Dobre wsparcie dla _xml_ Web Services. 3. Dobre wsparcie dla pracy w trybie bezpołączeniowym (kiedy palmtop jest w drodze i nie ma szansy skomunikować się z centralną bazą danych). 4. Chyba, bo nie wiem tego na pewno, tańsze środowisko programistyczne. 5. Jeśli nie jesteś zawodowym programistą, Visual Basic .NET może być nieco prostszy do nauczenia się. Nie znam dobrze Delphi, ale prawdopodobnie może Ci ono spełnić przynajmniej kilka z wyżej wymienionych wymagań, o ile nie wszystkie.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
sg ()
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Data urodzin:
Witam mam małe pytanie ot od jakiegoś czasu przymierzam się do nauki Delphi ponieważ muszę stworzyć taki jede program dla swojej firmy ale właśnie się dowiedziałem, że będę też musiał stworzyć inny programi na palmtopa i mam pytanie czego się zacząć uczyć co wykorzystam i na pc i na palmie. Wybrałem delphi bo wydaje mi sie przyjazny, a potrzebuje raczej języka ala właśnie delphi, w którym też będę mógł tworzyć na palmtopa. Co to może być? System na palmie to bedzie Windows Mobile 2003. Dzięki za pomoc. Seba

3. Dobre wsparcie dla pracy w trybie bezpołączeniowym (kiedy palmtop jest w drodze i nie ma szansy skomunikować się z centralną bazą danych). 4. Chyba, bo nie wiem tego na pewno, tańsze środowisko programistyczne. 5. Jeśli nie jesteś zawodowym programistą, Visual Basic .NET może być nieco prostszy do nauczenia się. Nie znam dobrze Delphi, ale prawdopodobnie może Ci ono spełnić przynajmniej kilka z wyżej wymienionych wymagań, o ile nie wszystkie. [PD] Napisalem troche kodu dla CF i musze powiedziec ze w tej wersji ktora jest obecnie (1.0) potrafi naprawde niezle wkurzyc, zwlaszcza jesli ktos (tak jak ja ) lubi .NET - CF jest strasznie pociety, wolny i ma wiele cech doprowadzajacych do szalu (minimalny P/Invoke, niemozliwosc skorzystania z COM'ow, niemozliwosc normalnego pobrania handla do okna, niemozliwosc zapisania image... mozna godzinami wymieniac). CF 2.0 ma wiele(prawie wszystkie) z tych rzeczy naprawic ale bedzie na rynku razem z Whidbey pewnie czyli na poczatku listopada, co oznacza ze w ROM'ach urzadzen bedzie pewnie dopiero w drugiej polowie przyszlego roku (( Zerknij na _embed_ded Visual Tools - co prawda musisz rzezbic w starym dobrym C++ albo VB, ale za to wszystko da sie zrobic i sa za darmo.

może być? System na palmie to bedzie Windows Mobile 2003. Dzięki za pomoc. Po pierwsze, urzadzenia z systemem Windows Mobile to nie palmy, po drugie, jaką wersję systemu będziesz chciał zastosować? Kilka słów wyjaśnienia: Windows Mobile to nazwa marketingowa systemu Windows CE, którą Microsoft wprowadził (bo jest ładniejsza? System Windows CE to system bazowy, i na jego podstawie producenci tworzą wersje dedykowane dla swoich urządzeń, jak to się mawia - customizują go Dalej, wersja dla urządzeń typu HP iPAQ i podobnych urządzeń klasy biznes, to system (pełna nazwa) Microsoft Windows Mobile for Pocket PC i dalej numer (rok wersji) np. 2003, w skrócie Pocket PC 2003, pod tą nazwą i wersją 2003 kryje się Windows CE 4.2 (bajdełej jest już Windows CE (czy też mobile) 5.0). Wybór systemu jest kluczowy, bo - czysty Windows CE ma kompletnie inny shell od Pocket PC, obsługuje innego typu hardware, Pocket PC ma wiele rozszerzeń, urządzenia z Pocket PC nie mają zwykle klawiatury sprzętowej itd. Pierwsza z brzegu różnica: - Windows CE ma standardowy pulpit, ikony, taskbar, command prompt, a Pocket PC tych rzeczy w ogóle nie ma. Druga różnica - W Pocket PC programu MUSZĄ obsługiwać blokadę na uruchomienie TYLKO jednej instancji (związane jest to z tym, że programów zwykle się nie zamyka, ale minimalizuje/ukrywa) w Windows CE niekoniecznie. Pozdrawiam

5. Jeśli nie jesteś zawodowym programistą, Visual Basic .NET może być nieco prostszy do nauczenia się. Tu się zgadzam. Ja dodam, że .NET CF to nie to samo co duzi .NET, nie to samo. Dodam jeszcze, że programu w .NET CF są koszmarnie (dla mnie) wolne, parsowanie _xml_ odbywa się tam w żółwim tempie w porównaniu z native code. Pozdrawiam

Idź do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team