Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size blue color orange color green color

Telefony typu Smartphone

Forum
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
oprogramowanie windows mobile Programy pod Windows Mobile ... (1 wejść) (1) Gości
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: oprogramowanie windows mobile Programy pod Windows Mobile ...
O:oprogramowanie windows mobile Programy pod Windows Mobile ...  
Do tego czasu Borland straci swoich starych klientów i tych których mógłby zdobyć. Rynek aplikacji mobilnych bardzo mocno sie rozwija. Nie sądzę, aby brak rozwiązania dla urządzeń mobilnych był główną przyczyną odejścia od Delphi. Moim zdaniem błędem Borlanda w latach wcześniejszych było rozproszenie się nad wieloma zagadnieniami i próbowanie ścigania Microsoft-u tylko przy pomocy kilkudziesięciokrotne mniejszego zespołu R&D. Zamiast tworzyć coś innowacyjnego próbowaliśmy być cieniem Microsoftu. CodeGear, musi skoncentrować się w przyszłości na tym co jest główną rolą naszych środowisk. Takie jest moje zdanie. Aktualnie wyszło, że w skali ogólnoświatowej Unicode był ważniejszy od CF. Zgadzam się w 100% mnie bardziej np. właśnie boli brak 100% unicode niż możliwość programowania dla .NET/CF. Trzeba wybierać narzędzie najbardziej odpowiednie do potrzeb. Nie widzę problemu aby pisać aplikacje na Win32 w Delphi a na WinCE w .NET/CF. Moim zdaniem CodeGear bardziej skorzysta gdy skupi się nad rozwojem VCL niż na ściganiu się z MS na polu .NET (IMHO z góry przegrana pozycja bo zawsze będzie o krok w tył). Natomiast jest jeszcze jedna ciekawa sprawa ... co się stanie gdy .NET (Mono) na dobre zadomowi się w Linuksie ??

Report do moderatora   Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Zgadzam się w 100% mnie bardziej np. właśnie boli brak 100% unicode niż możliwość programowania dla .NET/CF. Trzeba wybierać narzędzie najbardziej odpowiednie do potrzeb. Nie widzę problemu aby pisać aplikacje na Win32 w Delphi a na WinCE w .NET/CF. No widzisz, ja mam dokladnie odwrotne potrzeby. Unicode jest mi nie potrzebny, bo do wersji jezykowych albo mam TNT (jak baaardzo musze), albo uzywam multilizera. I na tyle jest to dla mnie dobre rozwiazanie, ze nie potrzebuje juz innego. Natomiast bardzo mnie boli to, ze musze pisac czasami dwa razy to samo, bo i w Delphi i w C# jesli ma cos miec koncowke na palmach... Dla mnie to strata czasu i pieniedzy. pozdrawiam, Przemek O.

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
I w jednym i drugim przypadku nie zawsze można czekać nie-wiadomo-ile. Jeżeli ktoś już dzisiaj potrzebuje tworzyć aplikacje Mobile to powinien skorzystać z Visual Studio. Delphi jest świetnym narzędziem do tworzenia aplikacji klient/serwer dla Win32 i lepiej, aby R&D koncentowało się na głównych zastosowaniach Delphi. Tylko ze sa dwa ale. Jesli ktos musi pisac rowniez i mobilne wersje aplikacji to z czasem sie zastanowi czy warto pisac to dwa razy. Raz w delphi a drugi w c#. Drugie, ja bym sie tak nie koncentrowal na tym glownym zastosowaniu, bo klient/serwer bardzo ewoluują ostatnimi czasy. I znaczenie tego okreslenia tez sie powoli zmienia. Ten klient moze byc i na mobile (coraz czesciej) i na Asp itd... pozdrawiam, Przemek O.

Oczywiście nie mówi Pan o MS VS 2005 Express?
Przepraszam za pomyłkę. Przyznaję się iż ofertę Microsoft słabo znam. Myślałem, że tworzenie dla Mobile jest darmowe, ponieważ kiedyś Visul C++ _embed_ed dla WinCE można było ściągnąć z MS za darmo ... no taak to trochę komplikuję sprawę. Mam nadzieję, że R&D zrobi też VCL.CF, prywatnie dla mnie podobnie jak dla Przemka Osmańskiego jest to istotny feature niż Unicode, ale skoro większość chce Unicode to trzeba będzie poczekać. W między czasie dając trochę zarobić Microsoftowi.

Czy VB jest alternatywą to nie wiem, osobiście postawiłbym na C#, ale ogólnie to VS i nie ma innej możliwości. Chyba ze masz wiele samozaparcia, to pozostaje jeszcze tandem FPC/Lazarus. Ale mam wrazenie ze jego rozwój stanął w miejscu.
= Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Testowałem dzisiaj Lazarusa i mam mieszane uczucia. Instalator nie pozwala zainstalować programu w folderze 'Program Files' jakby coś stało na przeszkodzie.   Ale to co mnie najbardziej zniechęciło, to plik .exe który powstaje w wyniku kompilacji, a raczej jego wielkość. Na formie umieściłem tylko Button i po skompilowaniu otrzymałem plik wielkości ok. 6,5 MB dla środowiska win32 i ok. 10 MB dla wince. Tutaj można więcej poczytać na ten temat aby nie było, że zmyślam ... http://www.lazarus.freepascal.org/index.php?name=PNphpBB2&file=viewto... 6 Nie biorę pod uwagę stosowania kompresora, ponieważ myślę że np. UPX byłby przydatny gdyby było to trochę za dużo, a jest dużo za dużo.   Muszę też wspomnieć, że sama kompilacja trwa długo co ma duże znaczenie gdy trzeba często dokonywać poprawek w kodzie programu. Wiadomo, nikt nie jest nieomylny i czasem trzeba przeprowadzić wiele prób aby dopracować wszystkie szczegóły w programie, a tu każde Compile to kilkanaście sekund oczekiwania. O .NET CF w tej chwili mało jeszcze wiem, trochę można poczytać tutaj ... http://www.codeguru.pl/article-270.aspx Zniechęcające jest jednak to, że nie będzie można uruchamiać programów w czystym WinCE, poza tym pakiet .NET Compact _frame_work zajmuje pamięć w PDA i obawiam się, że programy .NET CF mogą chodzić wolniej, nie wspominając o tym że samo pisanie może być poblematyczne jak twierdzą niektórzy. Jeżeli VS nie będzie złotym środkiem, to pozostaje pisać programy w dosowym turbo pascalu i uruchamianie ich pod kontrolą emulatora dos dla PDA.   Pozdrawiam ! Paweł Ps. _link_i dla zainteresowanych ... http://wiki.lazarus.freepascal.org/Windows_CE_Interface http://www.borland.pl/pr/delphi2005cf.shtml http://dn.codegear.com/article/33066

Idź do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team