Skip to content
Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size blue color orange color green color

Telefony typu Smartphone

Forum
Witamy, Gość
Proszę Login albo Zarejestruj.    Zapomniałeś hasło?
Nokia s60 v3 N95 warto? (1 wejść) (1) Gości
Idź na dół Odpowiedz Ulubione: 0
TEMAT: Nokia s60 v3 N95 warto?
swen ()
Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Data urodzin:
O:gry na symbian s60 v3 N95 warto?  
Juliusz

Report do moderatora   Loguj się Loguj się  
  Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
nad czym tu się zastanawiać, N95 to super telefon W którym miejscu? Chociaż masz rację.. superdrogi, super przereklamowany, ma superduży pobór prądu i parę jeszcze innych rzeczy. Ale 87% gospodyń z Gdańska i tak nie widzi różnicy A kolega Waldemar by najlepiej mu wcisnal jakies pda na Windałnsie bo nie ma oczywiscie nic lepszego Moze ja sie wypowiem, bo przerobilem wiekszosc symbianow Nokii jakie wyszly od 2001 roku a N95 mam juz chwile Jesli ktos nie potrzebuje dotykowego lcd (ja nie tyle nie przepadam co nie trawie, moze podoba mi sie to co jest w iphone) klawiatury qwerty, nie ma klapek windows mobile na oczach oraz potrafi jako tako zastanowic sie, czego potrzbuje od telefonu to ja jak najbardziej polecam. Mocno sie zastanawialem nad N95 8GB ale po kupnie karty 6GB (jej wyciaganie uwazam w porownaniu do wbudowanej pamieci flash w N95 8GB za mocna zalete) oraz po aktualizacji softu na V20.0.015 nie czuje jakos specjalnie potrzeby Doplacac za niewiele wiekszy lcd, spieprzona klawiature nawigacyjna, troche lepsza baterie, drobne poprawki w menu oraz 100MB ramu uwazam za marnotrawstwo pieniedzy - do tego ten karawanski czarny kolor W tej chwili po resecie telefonu mamy ok 30MB pamieci na start co pozwala na odpalnie wiekszosci programow i przelaczaniu miedzy nimi bez jakis zbednych sensacji a i pare mega zostanie - to mocny argument dla kolkow narzekajacych na wolny system i braki pamieciowe i kilera w postaci N95 8GB. W tej chwili moja N95 po prostu zapieprza, mimo, ze mam ja dosyc mocno napakowana softem. Uzywam ja z TomTomem (oraz dodatkowym modulem Nokiowskim po bluetooth) i na to co jezdze pokrycie 52% polski mi w 100% wystarcza podpieta i tak jest do ladowarki w samochodzie (i sluzy tez wtedy przy okazji jako odtwarzacz mp3 - standardowy powinien wiekszosci osob wystarczyc, ma tez zalete ze praktycznie nie obciaza pamieci bo jest standardowo w romie. Wbudowany modul nie jest zadna rewelacja, sam Nokiowski program rowniez bo z ciekawosci skorzystalem z darmowej licencji i wykupilem sobie tez platna na chwile, ale ma ta zalete ze mam to zawsze przy sobie, mam pol europy wrzucone na karte i zawsze moge sprawdzic gdzie jestem i jak jechac i np sprawdzi lokalne atrakcje (muzea, kina, stacje benzynowe itp) i do tego to spisuje sie swietnie. Do tego same mapy i pokazywanie polozenia jest bezplatne, a system zarzadzania mapami jest zrobiony jak dla idiotow wiec kazdy sobie da z tym rade. Oczywiscie jak ktos zawodowo jezdzi to Nokiowska nawigacja ani TT nie da mu tego co np. Automapa i jej pokrycie - tu sie zgodze. Ale juz TomTom w krajach bardziej na zachod jest nie do pobicia Dla turystow jest tez SmartComGPS ktory korzysta z bitmapowych map Ozi powszechnie uzywanych na pc i pda, wiec w kwestii nawigacji chyba kazdy cos znajdzie dla siebie Co do Symbiana to prosze sobie rzucic okiem na: http://my-symbian.com/main/index.php softu jest od groma i kazdy znajdzie cos dla siebie (argument, ze na Windows Mobile jest w cholere wiecej i wiekszosc darmowa i lepsza jakos mnie zawsze rozsmiesza Wbudowany klient poczty dziala doskonale, ma w cholere opcji konfiguracyjnych wiec da sie go ustawic praktycznie do kazdego rodzaju konta, do tego jest osobny fajny programik do obslugi konta gmail (jakos nie spotkalem sie  z prosta konfiguracja tego na WM) N95 czyta wiekszosc zalacznikow (zip, bmp, jpg, gif, doc, txt itp) wiec praktycznie da sie uzywac tego tak samo jak kazdego innego klienta na WM - i tak urzadzenia przenosne sluza raczej do prostej edycji, podgladu a reszte sie robi na sprzecie stacjonarnym, wiec jest dobrze. N95 standardowo czyta pdf, dokumenty Worda, Excela sa tez dodatkowe programy - argument ze na WM mamy to od razu i jest to rewelacyjne nie jest dla mnie jakos zadna zacheta - fakt, ze do edycji dotykowy ekran i pelna klawiatura czy klawiatura ekranowa lepiej sie nadaje, ale ja zawsze uwazalem i znowu powtorze, ze nikt normalny nie pisze i nie edytuje calych duzych dokumentow na urzadzeniu przenosnym bo chyba by musialbyc mocno nienormalny Chyba, ze ma tego typu prace (przedstawiciele handlowi, hurtownicy) ale i tak wtedy uzywaja dedykowanych programow z minimalna iloscia klikniec a do wiekszej edycji i zarzadzania synchronizuja to z normalnym komputerem - przynajmniej znani mi koledzy tak wlasnie robia. Zgodze sie, ze N95 sie raczej do tego nie nadaje, ale oni to maja sprzet od firmy i ze specjalnie napisanym softem pod to I uzywaja gejowskich oklepanych do rzygu Motoroli V3 i pochodnych Do multimediow (nie trawie tego slowa... N95 nadaje sie doskonale: przy wiekszej karcie jest swietnym zastepca normalnego odtwarzacza mp3 (jak juz pisalem wbudowany ma wszystkie podstawowe funkcje jakie ma moj iPod 60GB lacznie z dodawaniem okladek, robieniem playlist, wyszukiwaniem ,equalizerem i masa innych). Dodatkowych odtwarzaczy tez jest od groma (np doskonaly LCG Jukebox), ma wbudowane radio (fakt, nie ma np RDS co ma prawie kazdy SorryEricsson) ktore gra calkiem dobrze, ma standardowo odtwarzacz plikow flash (przy niewielkich papraniach mozna ogladac filmy z YouTube (oczywiscie jak kogos to kreci, mnie nieszczegolnie) jarac sie setkami prostych gierek i animacji we flashu (o ile nie maja wiekszego tonarzu pamieciowego Jest darmowy divix p_layer_ (z konwerterem) ktory robi praktycznie to samo co platny Smart Movie - zarowno w Symbianowcach jak i WM jest wymagane konwercenie do rozdzielczosci urzadzenia przenosnego wiec nie wrzucimy sobie kazdego avika bez malego lapucapu z konwertowaniem - nie uzywam, mam pare ulubionych teledyskow raczej jako ciekawostke i wczesne filmiki Pixara ale informuje dla zainteresowanych N95 ma zwykle wyjscie na sluchawki (mozemy podpiac sobie cokolwiek co nam pasuje, standardowo dodawane sluchawki sa przecietne, maja za to fajnego pilota z przejsciowka) Zwykle wbudowane glosniczki graja zadziwiajaco dobrze i slychac o dziwo stereo - ale to opcja raczej dla malo wymagajacych Ksiazka adresowa ma wszystko co dobra ksiazka powinna miec, synchronizuje sie ladnie z wiekszosci softow na PC, to samo dotyczy kalendarza. Do programow adresowo-kalendarzowych swietnie dopisuje np BestBirthday ktory ma w cholere opcji konfiguracyjnych i np pokazuje chronologicznie Urodziny osob, wraz z wiekiem, iloscia dni do urodzin alarmem itp. Bardzo mila rzecz, tak samo jak prosta aplikacja imieninowa z przypominaniem. Do tego dochodza rozne konwertery (wszelakich jednostek), darmowe dokladne stopery (z mozliwoscia transferu wynikow do plikow tekstowych czy excela) + takie zabawki jak Sport Tracker czyli program do treningu, z mozliwoscia dokladnej archiwizacji wyniku, zuzytej energii (korzysta to dosc dokladnie z wbudowanego w N95 czujnika ruchu) czy tak fajnej rzeczy jak zapamietywanie pozycji gps i importu tego do pliku ktory mozna wrzucic w google maps i np zobaczyc sobie gdzie sie biegalo na mapie. Do tego bluetooth, irda czy zwykly kabel na usb, co z pluginem NokiaFS do TotalCommandera pozwala nam bez zbednych ceregieli kopiowac/wgrywac/kasowac/instalowac na N95 itp co nam sie zywnie podoba o niebo szybciej niz pieprzenie sie z okienkami w Windowsie jak to ma w zwyczaju wiekszosc lamerii, Nokia PcSuite czy takim kretynizmem jak ActiveSync Mikrosyftu Katalogi na C oraz karcie pamieci sa dosyc logicznie opisane, do tego systemowych plikow nie jestesmy w stanie uszkodzic (co mozna raczej bez problemu zrobic w WM  wiec pod tym wzgledem w N95 jest doskonale Co jeszcze? N95 doskonale dziala jako modem (proponuje sobie popatrzec na www.nokia.com.pl co, jak i ile na sekunde potrafi transmitowac ten telefon najszybciej oczywiscie po kablu, co przy nawet sredniej jakosci sygnale z sieci jest swietnym substytutem w przypadku braku innego lacza internetowego) Mi w kazdym razie duzo razy ten telefon uratowal dupe Jak komus brakuje pelnej klawiatury to mozna przez Bluetooth podlaczyc wszystko co jest ku temu dedykowane, tylko sam nie wiem po co Telefon to doskonale wspiera. Wbudowane wifi dziala w porzadku, jest o niebo lepsze od tego z N80 (czulosc), fakt ze musi byc dosyc mozny sygnal, ale w praktyce da sie tego uzywac normalnie na wszelakich hotspotach np w centrach handlowych czy wifi w domu jak ktos ma. Do tego jest dla srednio kumatych urzytkownikow swietny automatyczny konfigurator ktory za raczke prowadzi to poprawnego dzialania. Co wiecej trzeba? Jest jeden klient gg pod symbiana, bardzo dobry, do tego kilka innych komunikatorow ktore da sie skonfigurowac pod gg - jak ktos lubi. Jest klient irc - swietnie dzialajacy. Standardowa przegladarka internetowa nie jest jakims 8mym cudem swiata (nie obsluguje np flasha) ale w trybie landscape calkiem dobrze sie tego uzywa, da sie tym zalogowac na strone banku, zrobic przelew z autoryzacja, przejrzec wiadomosci na portalach, sciagnac pare plikow - co wiecej trzeba? Jak komus nie wystarcza to jest Opera i Opera mini jako uzupelniajace sie wzajemnie alternatywy. Jest fring, ktory da sie uzywac do Skype (po wifi dziala ok) Sa softy do zrzucania sms jako pliki tekstowe z dokladnym opisem (to samo jest z rejestrem rozmow i transmisji danych - do arkusza excela) Sa programy do robienia zrzutow ekranowych (wiekszosc formatow) konwersji muzyki (wav, mp3 i inne). Standardowy dyktafon do wiekszosci celow wystarczy (jakosc i czulosc mikrofonow N95 naprawde jest wiecej niz dobra) do tego jest GENIALNY i w miare tani Alone Mp3 Dictaphone (nagrywa w roznych formatach z rozna jakoscia, bez limitu, do tego automatycznie np rozmowy) Jest cale dzialajace srodowisko Python i doskonala dokumentacja = jak ktos ma aspiracje programistyczne to niewielkim wysilkiem moze sie wyzyc. Jest fajny czytnik kodow (korzystajacy z wbudowanego
... więcej ť

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
swen ()
Data urodzin:
Chyba, ze ma tego typu prace (przedstawiciele handlowi, hurtownicy) ale i tak wtedy uzywaja dedykowanych programow z minimalna iloscia klikniec a do wiekszej edycji i zarzadzania synchronizuja to z normalnym komputerem - przynajmniej znani mi koledzy tak wlasnie robia. z podworka, jak sadze? [ciach] Generalnie. Myslisz pojecia, telefon to telefon - PocketPC to jak sama nazwa wskazuje kieszonkowy PC. Owszem zaczeto wyposarzac telefony symbianowe w aplikacjie do przegladania dokumentow (darmowe) i ich edycji (platne) ale sa to jak piszesz, jedynie jako korekcyjne poprawki dokumentow. Cala potega PocketPC lezy wlasnie w oprogramowaniu Office - dlatego PocketPC ma juz w standardzie cale pakiety office. Wiekszosc aplikacji o ktorych wspomniales, jakie dokladasz do N95 (telefonu - przypominam) PocketPC ma na standardowym wyposarzeniu. Zrozum PocketPC zostal zaprojektyowany jako alternatywa do laptopow, PocketPC ma miec to co potrzeba by biuro bylo zawsze tam gdzie potrzeba. Ekran dotykowy - kolego, ekran dotykowy to najwazniejsza sprawa w PocketPC. Piszesz gdzies tam o klikaniu ect. wyobraz sobie, ze wlasnie nie klikamy na pocketPC (nie ma myszki) ale piszemy dlugopisem po ekranie! Potem system sam zamienia nam pismo odrecznie pisane na kody ASCI - dzieki czemu mozna napisac sprawozdanie z konferencji, sadu, wywiadu w czasie rzeczywistym klikajac dwa razy - recognise i send wowczas gotowiec jest na desktopie w redakcji lub na desktopie zarzadu. Mam nadzieje, ze teraz zrozumiesz do czego sluza ekrany dotykowe. Instalacja oprogramowania... wiesz, hmm... ja do zainstalowania na PocketPC nie potrzebuje zadnego stacjonarnego PC-ta - wyobraz sobie, ze sie da bez! I to wcale nie trzeba byc takim geniuszem jak ty i uzywac totalcommandera. W PocketPC instaluje sie programy kliknieciem. Napisalem, ze autor watku powinien rozszerzyc sobie troche horyzonty i rozejrzec sie dookola bo w tej kategorii cenowej nie tylko N95 istnieje. Dlaczego chcesz go zamknac w jednym swiecie nie dajac mu szansy na sprobowanie czegos co akurat moze mu podejdzie? Moze ty tez potrzebujesz troche sie rozejrzec i wyprobowac cos nowego? Wiesz Nokia jest naprawde solidna marka ale na pewno nie jest jedyna na swiecie. Czasem warto otworzyc oczy by dostrzec inne kolory... PocketPC to nie telefon, gdybys troche znal sie na tych sprawach, nigdy bys porownania pocketPC do telefonu nie robil. Bo zrob porownaie matiza do limuzyny? I to jezdzi i to tez jezdzi... prawda? Ale zastosowanie ma zgola odmienne. ps. nie podniecaj sie tak, bo szkoda zdrowia.

peter ()
Data urodzin:
nad czym tu się zastanawiać, N95 to super telefon W którym miejscu? Chociaż masz rację.. superdrogi, super przereklamowany, ma superduży pobór prądu i parę jeszcze innych rzeczy. Ale 87% gospodyń z Gdańska i tak nie widzi różnicy A kolega Waldemar by najlepiej mu wcisnal jakies pda na Windałnsie bo nie ma oczywiscie nic lepszego Moze ja sie wypowiem, bo przerobilem wiekszosc symbianow Nokii jakie wyszly od 2001 roku a N95 mam juz chwile Kolega Waldemar podpisal chyba cyrograf z MS Moglbys mi wyjasnic o co chodzi z kodem produktu w tych nokiach i dlaczego dla telefonu z ery dalej dostepna najnowsza wersja to 12.0.013?

peter ()
Data urodzin:
nad czym tu się zastanawiać, N95 to super telefon W którym miejscu? Chociaż masz rację.. superdrogi, super przereklamowany, ma superduży pobór prądu i parę jeszcze innych rzeczy. Ale 87% gospodyń z Gdańska i tak nie widzi różnicy A kolega Waldemar by najlepiej mu wcisnal jakies pda na Windałnsie bo nie ma oczywiscie nic lepszego Moze ja sie wypowiem, bo przerobilem wiekszosc symbianow Nokii jakie wyszly od 2001 roku a N95 mam juz chwile Kolega Waldemar podpisal chyba cyrograf z MS Moglbys mi wyjasnic o co chodzi z kodem produktu w tych nokiach i dlaczego dla telefonu z ery dalej dostepna najnowsza wersja to 12.0.013? wyslalem zapytanie o to samo do nokia care oto i odpowiedz: Uprzejmie informujemy, że Pan musze iść do forum.nokia.com. Tam Pan może znaleść informacii kodu. wlasciwie wiec nie musisz odpowiadac bo juz wiem wszystko

Moglbys mi wyjasnic o co chodzi z kodem produktu w tych nokiach i dlaczego dla telefonu z ery dalej dostepna najnowsza wersja to 12.0.013? wyslalem zapytanie o to samo do nokia care oto i odpowiedz: Uprzejmie informujemy, że Pan musze iść do forum.nokia.com. Tam Pan może znaleść informacii kodu. wlasciwie wiec nie musisz odpowiadac bo juz wiem wszystko
polski product code to 0536074, zmienia się go za pomocą programu nemesis, dokładny opis jest na stronie symbianos.pl, a po  za tym wystarczy trosze na google poszukać

Idź do góry Odpowiedz
Polish Version by JoomlaPL.com Team