|
|
|
O:najlepsze gry symbian Zapraszam do dyskusji n/t Lin i OS. Moze zdenerwowac.
|
|
|
Podobnie zainstalowałem L. koleżance, która też wcześniej prawie z komputera nie korzystała. Znowu żadnych problemów z obsługą nie było. Dopoki nie trzeba bedzie czegos zainstalowac. Pod windowsem kolezanka musialaby tylko wlozyc plyte do napedu, albo kliknac na setup.exe, tymczasem pod linuksem bedzie Ciebie musiala prosic o pomoc. tu sie nie zgodze. Znajoma ma fedore, prosila mnie kiedys o zainstalowanie javy i uruchomienie jej z opera. Przyznam sie - nie mialem na to czasu i zostawilem to na inna okazje, jednak pozniej napisala ze sama sobie z tym poradzila. Instalacja czegokolwiek ogranicza sie do sciagniecia programu, wybrania go w instalatorze i podania hasla administratora. A w wiekszosci dystrybucji nie trzeba nawet recznie sciagac (o ile program jest w pakiecie).
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
|
Napiszę, że znam Solarisa, bo zdążyłem trochę pożywać komputerów na WMI UAM zanim wszędzie pojawiło się PLD, a ty wtedy zarzucisz mnie informacjami czego to nie ma w jądrze Linuksa, a w Solarisie jest i to od dawna i jakie jeszcze fajne rzeczy są planowane. Już widziałem jak wygląda dyskusja z tobą gdy w użyciu jest nazwa Solaris. Nie jestem administratorem. Nie używam komputerów do obsługi innych komputerów tylko do wykonania dla mnie konkretnych zadań. Otóż byłem/jestem _użytkownikiem_ systemów: CP/M, GEOS, MS-DOS, Windows 95, Linux, BeOS, Digital Unix 4.0 (Alpha). Miałem też okazję krótko używać AmigaOS, Ultriksa i Solarisa. Zapewne nikt nie dał Ci tam możliwości choćby konserwacji oprogramowania (przedewszystkim tuning ale także choć w mniejszym stopniu choćby upgrade ale także monitorowanie pracy) na tych systemach. Gospodarowanie zasobami tychchże czy też wykonywania innych czynności których wykonywanie mogłoby wzbogacić Ciebie o wiedzę mogacą służyć do merytorycznego porówniania *możliwości* tego czy innego systemu .. kiedy to choćby może ktoś już na poważnie postawi przed Tobą *zadanie* obsłużenia CzegośTam do czego będziesz musiał samodzielnie dopasować odpowiodnie nowe sirodki techniczne czy też sformułować kryteria testów jakie będzie musiało to przejść żeby wybrać właściwie rozwiązanie z pośród kilku jakie będziesz miał do dyspozycji. Jeżeli miałbyś doświadczenia z np. konserwacji powiedzmy Win* i Solarisa jako platformy powiedzmy pod Oracle (chodzi z grubsza o używanie alnalogicznych aplikacji z możliwością wpływania na sposób ich działnia poprzez konfigurację samych aplikacji jak i konfigurację środowiska systemowego) to to co dowiedziałbyś się w czasie użytkowania czegoś takiego byłoby właśnie tym co mogłoby (dopiero) posłużyć jako faktyczną podstawa do *porówniania*. Pytanie wprost: masz takie doświadczenia ? Jeżeli tak to podziel się nimi. Będzie *TO* nisamowita okazja da tych wszystkich którzy nie mają takich możliwości ale chcieliby podejmować decyzje dotyczące wyboru zozwiązania w sposób *racjonalny* a nie np. emocjonalny czy z dość przypadkowy. Dla zabawy jak ktoś ma jeszcze czas i chęć treaz proponuję pogrzebać w jakieś stercie czasopism żeby wyszukać powównanie np. Linux vs. Win* .. śmiechu będzie po pachy. Dzielenie się swoim MiSięWydaje(tm) czy tym AJaUżywamTylkoXXXIMiDziała(tm) (czego o zgrozo aż kilka przykładów było juz tylko w tym wątku) jest tym co jest w dyskusjach o wyższości tego czy innego sysetemu niczym innym jak biciem piany. Każdy mówi o swoim i tym co ewentyualnie trzyma dyskusję jest już tylko wolna gra skojarzeń między przypadkowymi strona. Wielu ludzi nie mając pojęcia o tym czy coś jest lepsze czy gorsze ale widząc że ktoś przestawia temat tylko z jednej strony od razu na takie wypowiedzi zupełnie _bezwiednie_ brać będzie coś co roboczo możememy tu nazwać poprawką na fanatyka . Przerysuję nieco ale czego domyślasz sie sprawa nie dotyczy tylko SO. Jeżeli ja będę jadał tylko dajmy na to selery, a Ty marchewki ale w rozmowie z kimś z boku kto całe życie żywił się mięsem (ale będzie w stanie rózróżnić to że mowa jest o różnych ważywach) będziemy się wypowiadać o smaku kapusty albo o tym co jada współdyskutant to niwątpliwie ktoś taki zamiast pomyśleć wegetarianie pomysli poprostu .. idioci . Co ciekawsze z powodu dobregowychowania może nawet nie powidzieć tego na głos, czy też nawet nie dać poznać że taka myśl jako pierwsza przysła mu do głowy. To jest zaczyn późnijszego stereotypu kiedy komuś takiemu przyjdziemu się spotkać z dajmy na to z zupełnie nieszkodliwym (traf chciał .. małomówny) smakoszem nadgryzionych jabłek pomyśli może .. wszyscy wegetarianie to idioci . Co to będzie miało wspólnego ze stanem faktycznym ? Dokładnie NIC. Zgodzisz się chyba że według bardzo podobnego schematu powstaje wizerunek fanatyka linuxowego . Jeżeli ktoś ma choć odrobinę inteligencji i jest w stanie objąć powyższy obraz widzieć bezie jzu czego nie należy robić. To o co mogę ewentualnie na koniec prosić tutaj to zaróno unikanie tego typu bezwartościowych wypowiedzi jak i wytykanie takowych .. i to możliwie intensywnie. kloczek
|
|
|
|
|
|
|
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników. |
|
|
|
|
|
On Fri, 23 Apr 2004 09:08:39 +0200 JohnyK <joh...@mamy.to napisałeś: J A czy Word obsługuje makra OO? Nie i to jest mimo wszystko zupełnie J normalne. Gwoli formalności MSOffice nie potrafi nawet czytać plików OO ani staroffice, więc dyskusja, że oo i msoffice maja róźne języki makr jest bezcelowa bo msOffice nawet w 1% nie jest kompatybilny z czym kolwiek, a ostatnio miałem nieprzyjemność użwyać msoffice i okazało się, że MSOffice nie jest sam z sobą kompatybilny!!!, nie mówię w górę ale nawet w dół. Pozdrawiam BAS to jeszcze nic, MS Word 2000 SB nie czyta nawet swoich plików z tego samego desktopa, pomógł OO. ale co tu będę.... Panowie .. to są błędy w programach. Błąd to jest coś co można porawić (i co się bardzo często nawet robi  . Jak wiadomo nie ma programów bez błędów .. są tylko programy słabo wytestowane ;- kloczek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
i właśnie dlatego wszystkim koleżankom polecałbym linuksa i swoją pomoc a jak! zresztą to chyba miłe dla jednej jak i drugiej strony NIE! jednak Windows jest tutaj lepszy, bo trzeba częściej łazić  czy może myślicie inaczej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pytanie wprost: masz takie doświadczenia ? Nie mam. O tym, że nie jestem administratorem napisałem sam, nie trzeba tego udowadniać przez demaskatorskie pytania. To Twoje doświadczenia i to Ty chcesz o nich pisać. Ja mam inne problemy i inne dylematy. Publicystykę o niedoskonałości świata, która byłaby zacytowania niżej, uprawiaj na własne konto a nie w odniesieniu do mnie. I.
|
|
|
|
|
|
|
|